Europa
Kuchnia z podróży
Polska
Grzyby
15:41
Kurki w śmietanie z koperkiem z naszych polskich lasów
Mamy urodzaj kurek a wszystko za sprawą deszczów, które często i obficie padały w ostatnich tygodniach. Od razu przyznam się, nie byłam w tym roku jeszcze na grzybobraniu, ale nic straconego w końcu dopiero początek sierpnia. Dziś rano jak wyjeżdżałam z bramy podszedł do mnie pan, co roku dostarcza mi grzyby i sprzedał całą siatkę kurek. W sumie to jego mogę winić za moje ostatnie lenistwo, że mi się nie chce na grzyby jeździć. W każdym razie już wymyśliłam wieczorną kolację… niestety z dietą nie ma nic wspólnego. Dla oszukania sumienia poczytałam sobie, że grzyby zawierają witaminy z grupy B, PP, A, D, a pieprznik jadalny, (czyli kurki) zawierają znaczne ilości witaminy B1,ilości porównywalne z drożdżami piekarskimi. Uff sumienie uratowane a na kolacje będą
Kurki w śmietanie z koperkiem podane z czerwonym winem, przepis banalny
Na 1 kg kurek, potrzebujemy 1 dużą cebulę, ¼ kostkę masła, 200 ml śmietany gęstej, z 3 łyżki posiekanego koperku, no i oczywiście sól i pieprz.
Na początek szklimy cebulę na masełku, potem wrzucamy do niej kurki, i smażymy z 10-15 minut, dodajemy koperek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę – zdejmujemy z ognia, gdy powstanie gęsty sos.
Ika
0 komentarze