Pod słońcem Italii: O tym jak z ziemniaka wyczarować delicje: Gateau d...

Pod słońcem Italii: O tym jak z ziemniaka wyczarować delicje: Gateau d... :Pomyślałam o tym daniu, po pierwsze dlatego, że sezon nie bardzo ...

Pod słońcem Italii: O tym jak z ziemniaka wyczarować delicje: Gateau d...:Pomyślałam o tym daniu, po pierwsze dlatego, że sezon nie bardzo sprzyja świeżym warzywom, po drugie dlatego, że ziemniak, tudzież kartofel (proszę sobie wybrać ulubioną wersję) jest dla nas tak samo ceniony, jak dla Włocha makaron, po trzecie prawie wszyscy lubimy wcinać zapiekanki, no i w końcu po czwarte -  i tutaj ciekawostka - przewrotne gateau di patate sprawia wrażenie przysmaku pochodzącego z południowego Tyrolu, niemalże z Austrii, tymczasem jest wynalazkiem  czysto neapolitańskim. Gateau di patate to danie jednocześnie aromatyczne i delikatne. Łatwe w przygotowaniu i co ważne, zostawia margines dla własnych inwencji kulinarnych, służy bowiem wyzbyciu się nadprogramowych resztek przechowywanych w lodówce.

You Might Also Like

0 komentarze

Popularne artykuły

'

Wizytówka Facebooka

Flickr Images