Przepisy na pierogi z naszych warsztatów Kuchnia z podróży

Przepisy rodzinne i zebrane w trakcie podróży Driftera, tych bliskich i dalekich Co potrzebne ze sprzętu kuchennego: ·          wałe...

Przepisy rodzinne i zebrane w trakcie podróży Driftera, tych bliskich i dalekich

Co potrzebne ze sprzętu kuchennego:

·         wałek
·         blat lub stolnica, ja używam silikonowej maty…
·         plastikowa torebka
·         papier do pieczenia ( do układania zalepionych pierogów, gotowych do ugotowania, upieczenia etc.)
·         szklanka do wycinania krążków
·         do niektórych farszów – maszynka do mielenia mięsa
·         miski, garnki, patelnia
·         przydaje się fartuch J

Ciasto na pierogi gotowane - Iki

·         1 kg mąki
·         1 kostka masła rozpuszczonego, lub bardzo miękkiego
·         Woda prawie gorąca,
·         Sól

Uwaga: do pierogów, których konsystencja farszu jest wodnista (np. owoce) albo gdy trzeba je dłużej gotować ze względu na surowy farsz, dodaję jajko.

Wszystko razem wyrabiamy, jak będzie jednolita masa, odkrawamy kawałek 1/4 do wałkowania, resztę ciasta zamykamy w torebce plastikowej i kładziemy w ciepłe miejsce (polecam kaloryfer w zimie). Wałkujemy jak najcieniej. Wycinamy krążki, kładziemy farsz, tak żeby nie ubrudzić brzegów i zalepiamy. Sposobów zalepiania jest dużo różnych, Ci którzy nie mają doświadczenia polecam widelcem.



Różne  farsze, które nadają się do wszystkich pierogów i wszelkich pierogowatych,  także tych pieczonych.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami , tradycyjne wigilijne, pyszne nadzienie do uszek do barszczu
·         litr suszonych grzybów
·         1 kg kapusty kiszonej
·         1 marchewka
·         1 pietruszka
·         sól
·         pieprz
·         kminek
·         listek laurowy
·         3 cebule uduszone na patelni
·         surowe jajko

Potrzebujemy maszynkę do mielenia mięsa, żeby wszystko przemielić razem.
Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i przykrywany czyś ciężkim żeby były pod wodą.
Gotujemy kapustę razem z grzybami z marchewką i pietruszką, na małym ogniu, około 1 godziny. Wody z nocnego moczenia grzybów dodajemy tylko tyle ile potrzebne do zagotowania kapusty i grzybów. UWAGA nie przypalić.
Na koniec musimy odparować. Szklimy cebulę na patelni.
Studzimy. Wszystko mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Można też drobno posiekać. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy surowe jajko i mieszamy. Farsz nie może być wodnisty, musi być zwarty.


Farsz na pierogi z mięsem – od mojej rodziny z Białorusi, która nazywa je rosyjskie.
A ja prawie takie same robiłam i jadłam w mongolskiej jurcie w stepie.
·         mięso mielone (surowe) – jakie kto lubi, jeżeli drób polecam dodać do farszu trochę tłuszczu
·         dużo pieprzu
·         sól
·         posiekana cebula
·         2 ząbki czosnku
·         majeranek ( może być kminek)
Ważne do gotowania, do wody dolać sporo oleju, pieprz i sól. Gotujemy minimum 5 minut. Do ciasta dodajemy jajko!
(tradycyjnie jeden pieróg prawie całkowicie napełniony pieprzem, wszyscy czekają na tego szczęśliwca co go z łakomstwa nadgryzie)
W Mongolii – tylko tam dają tradycyjnie do środka baraninę. Nazywają się BUZZ, są inaczej lepione i gotowane na parze







Farsz na pierogi z mięsem  z odzysku z zupy – przepis mojej mamy
·         mięso ugotowane do zupy razem z włoszczyzną mielimy i doprawiamy do smaku, dodajemy surowe jajko

Pierogi dla dzieci słodkie ! – tak robiła je moja babcia
·         do zmielonego twarogu dodać budyń śmietankowy lub waniliowy i cukier, surowe jajko, wymieszać na jednolitą masę.
·         jak dzieci lubią jabłka podawać z musem jabłkowym i słodką śmietaną.
Mus jabłkowy starte jabłka z cukrem i cynamonem dusimy razem


Farsz na pierogi z łososia z fetą

·         mieszamy łososia z fetą i doprawiamy, dodajemy surowe jajko

Farsz na pierogi z bobem i szpinakiem

·         2,5 kubeczka bobu, bób obrany gnieciemy ( nie musi być rozgnieciony na jednolitą mas)
·         1 kubeczek szpinaku
·         około 150 g sera – polecam fetę, może być bryndza, może też być ricotta
·         zioła (dobrze tu smakuje posiekana mięta, koniecznie natka pietruszki)
·         sól
·         pieprz

Empanadas,  przepis z podróży po Argentynie



Ciasto argentyńskie, klasyczne:
·         1kg mąki najlepsza tortowa
·         1 łyżeczka soli 
·         kostka rozpuszczonego masła
·         półtorej szklanki wody w temp. pokojowej 


Ciasto 2 (pszenno - kukurydziane)
·         20 dag mąki pszennej
·         20 dag kukurydzianej
·         szklanka gorącej wody
·         250g rozpuszczonego masła
·         sól, słodka papryka

 Ciasto do wyboru, to z mąką kukurydzianą jest twardsze i kruchsze, po zrobieniu.

Farsz mięsny:
·         duża cebula
·         40 dag mięsa mielonego
·         papryczka chili
·         kukurydza 
·         4 łyżki śmietany
·         jajko, żółtko
·         sól, pieprz
Wyrabiamy ciasto delikatnie nie ugniatamy jak w naszych pierogach. Formułujemy kulę i odstawiamy ciasto na pół godziny zawinięte w folię/torebkę.
Robimy farsz: siekamy cebulę i podsmażamy ją na oliwie, dodajemy mięso i drobno pokrojoną papryczkę chili. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy. Następnie mieszamy z kukurydzą, śmietaną, jajkiem i żółtkiem.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy, wykrawamy koła o średnicy ok 10 cm.  Na środku każdego kładziemy farsz i zlepiamy dobrze boki, w warkoczyk.
I do wyboru albo
·         smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu, po około 2 minuty z każdej strony.
·         albo wstawiamy do piekarnika na 250 st, smarujemy po wierzchu jajkiem, pieczemy około 25 minut
Farsz warzywny:
·         4 cebule
·         4 marchewki
·         1 mały seler (korzeniowy)
·         4 - 6 gałązek selera naciowego
·         2 duże cukinie
·         400g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
·         2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: tymianek, oregano, bazylia, chilli, słodka papryka, sól, pieprz
oliwa z oliwek
Cebulę smażymy na oliwie z oliwek do zeszklenia. Dodajemy starte na tarce o grubych oczkach warzywa , jak już będę lekko przezroczyste dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę. Na koniec dodajemy pomidory i przyprawy. Studzimy.



      

   Empanadas przepis przywieziony z Chile, od znajomych, ale oni nauczyli się go od brazylijskiej rodziny


Ciasto:
·         30 dkg mąki
·          2 żółtka
·         4 łyżki ciepłego mleka
·         1dkg drożdży
·         szczypta cukru
·         20 dkg masła

Farsz:
·         35 dkg mieszanego mięsa mielonego
·         1 jajko
·         4 łyżki kwaśnej śmietany
·         pęczek natki
·         1 cebule
·         1 ząbek czosnku
·         1 łyżka oleju
·         1 czerwona papryka
·         2 żółtka




Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier, mąkę żółtko i masło. Wszystkie składniki wyrobić na jednolite ciast.  Zawinąć w folie i wstawić do lodówki na 2-godz

Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Dołożyć mięso i smażyć 10 minut. Zdjąć z ognia ,dodać jajko, jedno żółtko, śmietanę oraz posiekaną natkę. Ciasto rozwałkować na 4 placki o średnicy 15 cm. Na środku każdego położyć porcje farszu i złożyć na pół i zlepić brzegi. Posmarować pozostałym żółtkiem. Piec w piekarniku 20 minut w temp.200C
Można też usmażyć na oleju.


Calzone, czyli pieczone, drożdżowe pierogi z Włoch, zawijana pizza, przepis podawany był wcześniej tutaj





You Might Also Like

0 komentarze

Popularne artykuły

'

Wizytówka Facebooka

Flickr Images