Inspiracje z podróży
Kuchnia z podróży
pierogi
Warsztaty Drifter Group
Przepisy na pierogi z naszych warsztatów Kuchnia z podróży
12:08Przepisy rodzinne i zebrane w trakcie podróży Driftera, tych bliskich i dalekich
·
wałek
·
blat lub
stolnica, ja używam silikonowej maty…
·
plastikowa
torebka
·
papier do
pieczenia ( do układania zalepionych pierogów, gotowych do ugotowania,
upieczenia etc.)
·
szklanka do
wycinania krążków
·
do niektórych
farszów – maszynka do mielenia mięsa
·
miski, garnki,
patelnia
·
przydaje się
fartuch J
Ciasto na pierogi gotowane - Iki
·
1 kg mąki
·
1 kostka masła
rozpuszczonego, lub bardzo miękkiego
·
Woda prawie
gorąca,
·
Sól
Uwaga: do pierogów, których konsystencja farszu jest wodnista (np.
owoce) albo gdy trzeba je dłużej gotować ze względu na surowy farsz, dodaję
jajko.
Wszystko razem wyrabiamy, jak będzie jednolita masa, odkrawamy kawałek
1/4 do wałkowania, resztę ciasta zamykamy w torebce plastikowej i kładziemy w
ciepłe miejsce (polecam kaloryfer w zimie). Wałkujemy jak najcieniej. Wycinamy
krążki, kładziemy farsz, tak żeby nie ubrudzić brzegów i zalepiamy. Sposobów
zalepiania jest dużo różnych, Ci którzy nie mają doświadczenia polecam
widelcem.
Różne farsze, które nadają się do wszystkich pierogów i wszelkich pierogowatych, także tych pieczonych.
Farsz na pierogi z kapustą i
grzybami , tradycyjne wigilijne, pyszne nadzienie do
uszek do barszczu
·
litr suszonych
grzybów
·
1 kg
kapusty kiszonej
·
1
marchewka
·
1
pietruszka
·
sól
·
pieprz
·
kminek
·
listek
laurowy
·
3
cebule uduszone na patelni
·
surowe jajko
Potrzebujemy
maszynkę do mielenia mięsa, żeby wszystko przemielić razem.
Grzyby
dzień wcześniej zalewamy wodą i przykrywany czyś ciężkim żeby były pod wodą.
Gotujemy
kapustę razem z grzybami z marchewką i pietruszką, na małym ogniu, około 1
godziny. Wody z nocnego moczenia grzybów dodajemy tylko tyle ile potrzebne do
zagotowania kapusty i grzybów. UWAGA nie przypalić.
Na
koniec musimy odparować. Szklimy cebulę na patelni.
Studzimy.
Wszystko mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Można też drobno posiekać.
Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy surowe jajko i mieszamy. Farsz nie może
być wodnisty, musi być zwarty.
Farsz na pierogi z mięsem – od mojej rodziny z Białorusi, która
nazywa je rosyjskie.
A ja prawie takie same robiłam i jadłam w mongolskiej jurcie w stepie.
·
mięso mielone (surowe) – jakie kto lubi,
jeżeli drób polecam dodać do farszu trochę tłuszczu
·
dużo pieprzu
·
sól
·
posiekana cebula
·
2 ząbki czosnku
·
majeranek ( może być kminek)
Ważne do
gotowania, do wody dolać sporo oleju, pieprz i sól. Gotujemy minimum 5 minut.
Do ciasta dodajemy jajko!
(tradycyjnie
jeden pieróg prawie całkowicie napełniony pieprzem, wszyscy czekają na tego
szczęśliwca co go z łakomstwa nadgryzie)
W Mongolii – tylko tam dają tradycyjnie do środka baraninę. Nazywają się BUZZ, są inaczej lepione i gotowane na parze
Farsz na pierogi z mięsem z odzysku z zupy – przepis mojej mamy
·
mięso ugotowane do zupy razem z
włoszczyzną mielimy i doprawiamy do smaku, dodajemy surowe jajko
Pierogi dla dzieci słodkie ! – tak robiła je moja babcia
·
do zmielonego twarogu dodać budyń
śmietankowy lub waniliowy i cukier, surowe jajko, wymieszać na jednolitą masę.
·
jak dzieci lubią jabłka podawać z musem
jabłkowym i słodką śmietaną.
Mus
jabłkowy starte jabłka z cukrem i cynamonem dusimy razem
Farsz na pierogi z łososia z fetą
·
mieszamy łososia z fetą i doprawiamy,
dodajemy surowe jajko
Farsz na pierogi z bobem i szpinakiem
·
2,5 kubeczka bobu, bób obrany gnieciemy
( nie musi być rozgnieciony na jednolitą mas)
·
1 kubeczek szpinaku
·
około 150 g sera – polecam fetę, może
być bryndza, może też być ricotta
·
zioła (dobrze tu smakuje posiekana
mięta, koniecznie natka pietruszki)
·
sól
·
pieprz
Empanadas, przepis z podróży po Argentynie
Ciasto
argentyńskie, klasyczne:
·
1kg mąki najlepsza tortowa
·
1 łyżeczka soli
·
kostka rozpuszczonego masła
·
półtorej szklanki wody
w temp. pokojowej
Ciasto
2 (pszenno - kukurydziane)
·
20 dag mąki pszennej
·
20 dag kukurydzianej
·
szklanka gorącej wody
·
250g rozpuszczonego masła
·
sól, słodka papryka
Ciasto
do wyboru, to z mąką kukurydzianą jest twardsze i kruchsze, po zrobieniu.
Farsz
mięsny:
·
duża cebula
·
40 dag mięsa mielonego
·
papryczka chili
·
kukurydza
·
4 łyżki śmietany
·
jajko, żółtko
·
sól, pieprz
Wyrabiamy
ciasto delikatnie nie ugniatamy jak w naszych pierogach. Formułujemy kulę i
odstawiamy ciasto na pół godziny zawinięte w folię/torebkę.
Robimy
farsz: siekamy cebulę i podsmażamy ją na oliwie, dodajemy mięso i drobno
pokrojoną papryczkę chili. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy. Następnie
mieszamy z kukurydzą, śmietaną, jajkiem i żółtkiem.
Ciasto
na pierogi rozwałkowujemy, wykrawamy koła o
średnicy ok 10 cm. Na środku każdego
kładziemy farsz i zlepiamy dobrze boki, w warkoczyk.
I
do wyboru albo
·
smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu, po
około 2 minuty z każdej strony.
·
albo wstawiamy do piekarnika na 250 st, smarujemy po
wierzchu jajkiem, pieczemy około 25 minut
Farsz warzywny:
·
4 cebule
·
4 marchewki
·
1 mały seler (korzeniowy)
·
4 - 6 gałązek selera naciowego
·
2 duże cukinie
·
400g pomidorów bez skórki (mogą być z
puszki)
·
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: tymianek, oregano, bazylia, chilli, słodka papryka, sól, pieprz
oliwa z oliwek
przyprawy: tymianek, oregano, bazylia, chilli, słodka papryka, sól, pieprz
oliwa z oliwek
Cebulę smażymy na oliwie z oliwek do zeszklenia.
Dodajemy starte na tarce o grubych oczkach warzywa , jak już będę lekko
przezroczyste dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę. Na koniec dodajemy pomidory
i przyprawy. Studzimy.
Empanadas przepis przywieziony z Chile, od znajomych, ale oni nauczyli się go od brazylijskiej rodziny
Ciasto:
·
30 dkg mąki
·
2 żółtka
·
4 łyżki ciepłego mleka
·
1dkg drożdży
·
szczypta cukru
·
20 dkg masła
Farsz:
·
35 dkg mieszanego mięsa mielonego
·
1 jajko
·
4 łyżki kwaśnej śmietany
·
pęczek natki
·
1 cebule
·
1 ząbek czosnku
·
1 łyżka oleju
·
1 czerwona papryka
·
2 żółtka
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier, mąkę żółtko
i masło. Wszystkie składniki wyrobić na jednolite ciast. Zawinąć w folie i wstawić do lodówki na 2-godz
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty
czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Dołożyć mięso i smażyć 10 minut. Zdjąć z
ognia ,dodać jajko, jedno żółtko, śmietanę oraz posiekaną natkę. Ciasto
rozwałkować na 4 placki o średnicy 15 cm. Na środku każdego położyć porcje
farszu i złożyć na pół i zlepić brzegi. Posmarować pozostałym żółtkiem. Piec w
piekarniku 20 minut w temp.200C
Można też usmażyć na oleju.
Calzone, czyli pieczone, drożdżowe pierogi z
Włoch, zawijana pizza, przepis podawany był wcześniej tutaj
0 komentarze