Calzone, czyli pieczone, drożdżowe pierogi

Calzone , czyli pieczone, drożdżowe pierogi, moja wersja z mięsem i sosem czosnkowym Calzone   to nazwa nadziewanej lub zwiniętej pizzy...


Calzone, czyli pieczone, drożdżowe pierogi,
moja wersja z mięsem i sosem czosnkowym
Calzone  to nazwa nadziewanej lub zwiniętej pizzy, jest włoską wariacją pizzy zrobioną z ciasta na pizzę i napełnioną najczęściej serem, mięsem, warzywami lub rozmaitym innym nadzieniem. Przeważnie calzone jest podawany z sosem marinara (sos pomidorowy) w oddzielnym naczyniu. Ciasto jest składane na pół, zlepiane na brzegach i pieczone (czasami smażone w głębokim tłuszczu).  Ja robię w mniejszej wersji, tak mniej więcej dwa razy większe niż nasze standardowe nasze pierogi.



podane niżej proporcje na obiad dla 6 osób, wychodzi około 18-stu dużych , sytych "pierogów"

Składniki na ciasto jak na pizzę, ja używam tego przepisu, ale może być każdy innny z przepisy na pizzę.
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 30g drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli


Składniki na farsz:
- 400g mięsa mielonego
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- przetarte pomidory, lub koncentrat,
- przyprawy: pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia

Sos czosnkowy:
-ja użuwam jogurt bałkański - lekki, do którego dodaję wyciśnięty czosnek

Przygotowanie:

Ciasto:

Drożdże rozpuścić z cukrem i czterema łyżkami ciepłego mleka.
Dodać mąkę, sól, oliwę lub olej i stopniowo  dolewać ciepłe mleko.
Wyrobić. Gdy ciasto będzie zwarte i nie będzie przyklejało się do rąk odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce
( ja w zimie wkładam w torebkę plastikową z dziurą i kładę na kaloryfer)


Farsz:
W tym czasie przygotować farsz.
Smażymy cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone, na koniec przetarte pomidory i doprawiamy.
Jeżeli farsz jest zbyt wodnisty - odparowywujemy.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyciąć kółka, czymś o średnicy większym niż szklanka.
Oczywiście można zrobić jedno duże Calzone.
Nakładamy trochę startego żółtego sera i farsz. Zaklejamy.
Układamy na na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia. Ja smaruję na wierzchu oliwą z oliwek.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.


Smacznego,

JulIKA

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Przymierzę się do tego przepisu w weekend. Może z małą modyfikacją - użyję szynki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te pierogi są pyszne!!!!
    Nigdy nie jadłam pieczonych...aż do wczoraj!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z rozmachu do przepisu dodałam jajko... wyszło perfekcyjnie... Moim nadzieniem był szpinak, ale ciasto wyszło idealne ;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Popularne artykuły

'

Wizytówka Facebooka

Flickr Images