Australia i Oceania
Kuchnia z podróży
Nowa Zelandia
Kiwi Cake czyli nowozelandzki i tort Pavlovy
09:35
Wyprawa do Nowej Zelandii tuż tuż. Walizki są już spakowane,
bilet w ręku i nogi rwą się już w trasę. Ach, kto by nie chciał przenieść się
właśnie w bajeczną krainę zielonej Zelandii, która wyryła się w naszej pamięci Hobbitem,
drużyną pierścienia i elfami.
Rękę w górę niech podniesie ten, co zna o tym kraju inne rzeczy lub wie, jak się nazywa najsłynniejszy ptak z tamtych stron?
Kiwi. Na polskie warunki owoc, znany ze sklepu w kształcie
przypominającym ziemniaka, włochata skórka, w środku pyszny, zielony
zawierający w sobie więcej witaminy C niż pomarańcze.
Rękę w górę niech podniesie ten, co zna o tym kraju inne rzeczy lub wie, jak się nazywa najsłynniejszy ptak z tamtych stron?
W czasach wesołego, studenckiego życia, czas miedzy kuciem,
biblioteką i wykładami to była wielka, międzynarodowa wymiana kontaktów zbieraniny
studentów z każdego zakątka świata. Wśród nich para z Nowej Zelandii i ich
obłędny, cudowny, pyszny, smakowity, wspaniały, po prostu mhmmm KIWI CAKE. Nic
dodać, nic ująć i niech on nas wprowadzi w nastrój naszej nowej wyprawy.
A teraz zagadka. Co to jest Kiwi?
Kiwi. Ni to ptak ni to nielot, ale małe śliczne zwierzątko z
łapkami kury, futerkiem jak kolce jeża, dziobem jak dżdżownica ze swoim
królestwem na terenie … a no właśnie Nowej Zelandii.
Kiwi Cake – cudowne, wspaniałe ciasto, co nie jest ciastem
tylko wielką, pyszną … po prostu cudowną bezą, co nie do końca jednak jest bezą,
po prostu czymś …pysznym.
Pomimo iż za oknem śnieg i wiosna idzie do nas wyjątkowo
pieszo - wczujmy się w klimat przygody i oddalmy się w krainę marzeń tuż przed
wyjazdem. Zróbmy sobie Kiwi cake.
Potrzebne nam będą:
4 białka
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka prawdziwej wanilii
1 łyżka mąki kukurydzianej
0,5 litra śmietany
2 lub 3 a może 4 owoce kiwi
Piecyk nagrzewamy do temperatury 180C.
Białka ubijamy mikserem razem z cukrem na sztywną pianę, ok
10 min. Dokładnie tak, jakbyśmy bezy robili.
Dodajemy ocet, wanilię oraz mąkę kukurydzianą i miksujemy
kolejne 5-8 min.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy kółko o
średnicy 22 cm i wykładamy naszą miksturę tak, by średnica nie wyszła poza
obręb koła – czyli najlepiej tak ok 20 cm.
Wkładamy nasz tort do pieca i skręcamy temperaturę do 100C.
Trzymamy go tam godzinę. Po godzinie wyłączamy piecyk, delikatnie uchylamy
drzwiczki i po pozwalamy ostygnąć przez kolejne ok 30 – 40 min.
Tort dekorujemy bitą śmietaną i pokrojonymi w plasterki
owocami kiwi.
Pyszności!!!
Smacznego i do zobaczenia na szlakach Nowej Zelandii!!!
0 komentarze