Kiwi Cake czyli nowozelandzki i tort Pavlovy

Wyprawa do Nowej Zelandii tuż tuż. Walizki są już spakowane, bilet w ręku i nogi rwą się już w trasę. Ach, kto by nie chciał przenieść się...

Wyprawa do Nowej Zelandii tuż tuż. Walizki są już spakowane, bilet w ręku i nogi rwą się już w trasę. Ach, kto by nie chciał przenieść się właśnie w bajeczną krainę zielonej Zelandii, która wyryła się w naszej pamięci Hobbitem, drużyną pierścienia i elfami.
Rękę w górę niech podniesie ten, co zna o tym kraju inne rzeczy lub wie, jak się nazywa najsłynniejszy ptak z tamtych stron?


W czasach wesołego, studenckiego życia, czas miedzy kuciem, biblioteką i wykładami to była wielka, międzynarodowa wymiana kontaktów zbieraniny studentów z każdego zakątka świata. Wśród nich para z Nowej Zelandii i ich obłędny, cudowny, pyszny, smakowity, wspaniały, po prostu mhmmm KIWI CAKE. Nic dodać, nic ująć i niech on nas wprowadzi w nastrój naszej nowej wyprawy.

A teraz zagadka. Co to jest Kiwi?


 Kiwi. Na polskie warunki owoc, znany ze sklepu w kształcie przypominającym ziemniaka, włochata skórka, w środku pyszny, zielony zawierający w sobie więcej witaminy C niż pomarańcze.

Kiwi. Ni to ptak ni to nielot, ale małe śliczne zwierzątko z łapkami kury, futerkiem jak kolce jeża, dziobem jak dżdżownica ze swoim królestwem na terenie … a no właśnie Nowej Zelandii.  

Kiwi Cake – cudowne, wspaniałe ciasto, co nie jest ciastem tylko wielką, pyszną … po prostu cudowną bezą, co nie do końca jednak jest bezą, po prostu czymś …pysznym.

Pomimo iż za oknem śnieg i wiosna idzie do nas wyjątkowo pieszo - wczujmy się w klimat przygody i oddalmy się w krainę marzeń tuż przed wyjazdem. Zróbmy sobie Kiwi cake.

Potrzebne nam będą:
4 białka
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka prawdziwej wanilii
1 łyżka mąki kukurydzianej
0,5 litra śmietany
2 lub 3 a może 4 owoce kiwi

Piecyk nagrzewamy do temperatury 180C.
Białka ubijamy mikserem razem z cukrem na sztywną pianę, ok 10 min. Dokładnie tak, jakbyśmy bezy robili.
Dodajemy ocet, wanilię oraz mąkę kukurydzianą i miksujemy kolejne 5-8 min.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy kółko o średnicy 22 cm i wykładamy naszą miksturę tak, by średnica nie wyszła poza obręb koła – czyli najlepiej tak ok 20 cm.
Wkładamy nasz tort do pieca i skręcamy temperaturę do 100C. Trzymamy go tam godzinę. Po godzinie wyłączamy piecyk, delikatnie uchylamy drzwiczki i po pozwalamy ostygnąć przez kolejne ok 30 – 40 min.

Tort dekorujemy bitą śmietaną i pokrojonymi w plasterki owocami kiwi.

Pyszności!!!

Smacznego i do zobaczenia na szlakach Nowej Zelandii!!!

You Might Also Like

0 komentarze

Popularne artykuły

'

Wizytówka Facebooka

Flickr Images