Kuchnia meksykańska

Człowiek całe życie się uczy, w ramach próbowania różnych potraw meksykańskich, dowiedziałyśmy się dużo o chili, które tu jest dodawane do...


Człowiek całe życie się uczy, w ramach próbowania różnych potraw meksykańskich, dowiedziałyśmy się dużo o chili, które tu jest dodawane do wszystkiego. Chili występuje w rozmaitych kolorach, rozmiarach i intensywności ostrości. Istnieje specjalna skala badania ostrości Skala Scoville'a - SHU. Określa ona ilość kapsaicyny czyli substancji powodującej uczucie ostrości, w produkcie. 
I tak Chili Habanero ma SHU od 100.000 do 35.000. Przygotowując potrawę z tą niepozorną papryczką trzeba użyć rękawiczek i unikać kontaktu ze skórą. Jedna papryczka Habanero wystarczy na 1, 5 kg potrawy. Warto wrzucić posiekaną papryczkę na godzinę lub dłużej do ciepłego oleju lub alkoholu i dopiero potem połączyć z resztą potrawy. Następne w kolejności jest Chili Piquin i ma od 50.000 do 100.000 SHU. Papryka Cayenne, znana u nas pod nazwą Pieprzu Cayenne ma od 30.000 do 50.000 SHU. Potem w kolejności jest De Arbol, Chipotle, Serrano i znane z kuchni meksykańskiej Jalapeno, które ma SHU od 5.000 do 10.000. Papryczka ta jest też znana w formie wędzonej jako „ chipotle”. To właśnie ta papryczka ubrana w sombrero i wąsy, była maskotką „Pique” mistrzostw świata w piłce nożnej 1986 roku. Następna na skali jest papryczka Pasilla od 1.000 do 2.000 SHU, potem Poblano od 1.000 do 1.500 SHU i papryka o ostrość na poziomie zero to ta którą znamy ze sklepów i używamy do sałatek.   

You Might Also Like

1 komentarze

  1. i ta z ulicy i ta z knajpek - kuchnia meksykańska jedna z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń

Popularne artykuły

'

Wizytówka Facebooka

Flickr Images