Przepisy z Muzeum Etnograficznego w Toruniu:

Przepisy z Muzeum Etnograficznego w Toruniu: Kompot z bani (dyni) 1 kg bani pokrojonej w kostkę, 3 l wody, cukier, 10 goździków, ocet ...


Przepisy z Muzeum Etnograficznego w Toruniu:

Kompot z bani (dyni)

1 kg bani pokrojonej w kostkę, 3 l wody, cukier, 10 goździków, ocet
Pokrojoną banię zalewamy wodą, dodajemy cukier i gożdziki. Na koniec gotowania zakwaszamy octem do smaku. Zagotowujemy




Podpiwek:

Upalić na patelni około 1 kg jęczmienia ( na brązowo), wystudzić zmielić w młynku do kawy lub użyć 30 dag gotowej kawy zbożowej np "Kujawianki", około 2 g suszonego chmielu, około 8 l wody i 1/2 kg cukru oraz drożdże (grudka wielkości orzecha laskowego).
Chmiel i kawę zagotować w 5 l wody przez około 5 minut, wystudzić. Pozostałe 3 litry wody zagotować, wystudzić, rozpuścić cukier i drożdże.
Wystudzoną kawę z chmielem przecedzić, dodać wodę z cukrem i drożdżami, wymieszać. Rozlewać do butelek i zakorkować.


Polewka:

Zrobić zaklepkę z kwaterki (1/4 litra) kwaśnego mleka, śmietany albo maślani i dwóch łyżek mąki.
Wlać na kwartę (ok 1 litra) wrzącej wody i dobrze zagotować. Podać do tego całe lub tłuczone kartofle.


Pasztet z gęsiny:

1 kg gęsiny, 1/2 kg boczku lub okrasy gęsiej,
40 dag wątróbki, 5 jaj, duża cebula,
3 kromki bułki, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, sól, pieprz, warzywa

Gęsinę ugotować z warzywami. Obrać z kości. Usmażyć boczek i cebulę pokrojone w kostkę, dodać obrane mięso, warzywa i wątróbkę wcześniej wymoczoną w mleku, dusimy 15 minut. Gdy trochę przestygnie wszystko razem mielimy dwa razy z dodatkiem bułki, wyrabiamy masę, dodając jajka i przyprawy do smaku. Masą wypełniamy natłuszczoną formę. Pieczemy 40 minut w temp.180 st. C.

You Might Also Like

1 komentarze

Popularne artykuły

'

Wizytówka Facebooka

Flickr Images