POLSKA KUCHNIA
Kapuśniak zupa na mroźne dni
16:04
Jedzenie w krótkie, mroźne zimowe dni kojarzy mi się z gorącym kapuśniakiem.
Nie ma nic lepszego na rozgrzanie po zimowym spacerze niż ta zupa.
Przepisów na kapuśniak jest tyle ile domów w
którym się go je, tak samo jest z nazwą tej zupy kapuśniak, kwaśnica, kapustnica, dziad czy też parzybroda.
Ja robię go jak poniżej.
Co
potrzebujemy :
- włoszczyznę
- kapusty kiszonej 0,4 kg
- wędzonej kiełbasy 0,3 kg
- wędzonego boczku 0,3 kg (czasami jak nie mam boczku daję więcej kiełbasy)
- ziemniaki 4 sztuki
- dużą cebulę
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
- kilka kapeluszy suszonych borowików
- ziarna ziela angielskiego
- listek laurowy
- 4 ziarna jałowca
- majeranek
- sól
- pieprz
1.
Kapelusze borowików zalewamy wodą
2.
Obieramy i kroimy w kostkę włoszczyznę i
ziemniaki, (ja kroje por w cieniutkie paseczki i w tej postaci dodaję do każdej
zupy), dodajemy kawałek pokrojonej w kostkę kiełbasy, zalewamy wodą i gotujemy
.
3.
Kapustę kiszoną odsączamy z soku, kroimy dość drobno, zalewamy wodą w małym garnku i
gotujemy
4.
Na patelni smażymy na złoto cebulę, potem
pokrojony drobno boczek, wrzucamy do wywaru z warzyw razem z cebulą a na
pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
5.
Jeżeli ziemniaki w zupie są miękkie, dodajemy do
wywaru kapustę z małego garnka
6.
Grzyby siekamy i dodajemy do zupy
7.
Dodajemy ząbek czosnku, kilka ziaren ziela
angielskiego, listek laurowy, 4 ziarna jałowca, majeranek około łyżki, sól
pieprz do smaku
8.
Razem wszystko gotujemy na wolnym ogniu jeszcze
z 15 -20 minut
Można
zamiast ziemniaków dodanych do zupy, podać ją z ziemniakami z wody obwicie
polanymi skwarkami, lub odsmażanymi ziemniakami z cebulka i skwarkami.
Ika
2 komentarze
pychotka :)
OdpowiedzUsuńW taki mróz jak znalazł. I z górami naszymi się jakos tak miło kojarzy :-)
OdpowiedzUsuń