Austria
Europa
Kuchnia z podróży
Opowieści Iki
Tyrol
przysmaki południowego Tyrolu
12:38
ach te pełnoziarniste makarony podane z serem górski, spaghetti z „prawdziwymi” pomidorami i bazylią, Apfelstrudel czyli strucla jabłkowa,
ale moje ulubione to
ale moje ulubione to
Ravioli ze szpinakiem „ Schlutzkrapfen”
potrzebujemy na ciasto:
Pól na pół mąki żytniej i pszennej, w sumie około 250 g
1 jajko
50-60 ml przygotowanej wody
1 łyżka stołowa oleju
sól
do farszu potrzebujemy:
150 g ugotowanego szpinaku (lub ok. 300 g świeżego szpinaku)
50 g cebuli
1/2 ząbku czosnku
1 łyżka stołowa masła
100 g twarogu „ricotta”
1 łyżka stołowa startego parmezanu
posiekana gałka muszkatołowa
pieprz
sól
do ozdoby:
Starty parmezan
masło
posiekany szczypiorek, lub bazylia, kto co woli :-)
Kurki w śmietanie z koperkiem z naszych polskich lasów
Mamy urodzaj kurek a wszystko za sprawą deszczów, które często i obficie padały w ostatnich tygodniach. Od razu przyznam się, nie byłam w tym roku jeszcze na grzybobraniu, ale nic straconego w końcu dopiero początek sierpnia. Dziś rano jak wyjeżdżałam z bramy podszedł do mnie pan, co roku dostarcza mi grzyby i sprzedał całą siatkę kurek. W sumie to jego mogę winić za moje ostatnie lenistwo, że mi się nie chce na grzyby jeździć. W każdym razie już wymyśliłam wieczorną kolację… niestety z dietą nie ma nic wspólnego. Dla oszukania sumienia poczytałam sobie, że grzyby zawierają witaminy z grupy B, PP, A, D, a pieprznik jadalny, (czyli kurki) zawierają znaczne ilości witaminy B1,ilości porównywalne z drożdżami piekarskimi. Uff sumienie uratowane a na kolacje będą Kurki w śmietanie z koperkiem podane z czerwonym winem, przepis banalny
Na 1 kg kurek, potrzebujemy 1 dużą cebulę, ¼ kostkę masła, 200 ml śmietany gęstej, z 3 łyżki posiekanego koperku, no i oczywiście sól i pieprz.
Na początek szklimy cebulę na masełku, potem wrzucamy do niej kurki, i smażymy z 10-15 minut, dodajemy koperek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę – zdejmujemy z ognia, gdy powstanie gęsty sos.
Ika
0 komentarze