Gruzja 06/2014 - część 2

region Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia     რაჭა-ლეჩხუმისა და ქვემო სვანეთის მხარე przepiękny region północno-zachodniej Gruzji, ze st...



region
Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia  

რაჭა-ლეჩხუმისა და ქვემო სვანეთის მხარე

przepiękny region północno-zachodniej Gruzji, ze stolicą w Ambrolauri. Tutaj uprawia się przede wszystkim winorośle oraz , zboże i kukurydzę, także hoduje sie bydło. Prowincje Cageri i Ambrolauri znane są z uprawy winorośla i produkcji wina: Chwanczkara, Aleksandreuli, Odżaleszi i Tetra. Z 600 gatunków win gruzińskich aż 300 pochodzi z regionu



Dzień 2

Shaori, malownicze jezioro położone na drodze pomiędzy Tkibuli a Ambrorauri.




Nikorcminda ნიკორწმინდის ტაძარი obok jeziora Szaori.
Pięciokapsydowa, kopułowa cerkiew Nikorcminda w Raczy została wybudowana w latach 1010 - 1014 za życia króla Bograta III. Całość budynku wieńczy kopuła wsparta na 6 podporach.



Fasada jest zdobiona ornamentami i wielofigurowymi płaskorzeźbami przedstawiającymi świętych oraz prawdziwe i mityczne zwierzęta, których elementy przetrwały do dzis





Cerkiew odnowiono w 1634 roku i zachowane w środku freski pochodzą z tego okresu.




Barakoni ბარაკონი - cerkiew w zachodnim regionie Racza Leczchumi i Dolnej Swantelii, położona obok miasta Ambrolauri, oddana do użytku w 1753 roku.



Gruzja jest jednym z  najstarszych europejskich krajów winiarskim.
Winorośl pochodzi prawdopodobnie z obszaru Kaukazu, gdzie krzewy winne oplatały drzewa. Naturalne występowanie licznych gatunków drożdży na skórkach owoców sprzyjało odkryciu procesu fermentacji winogron i właściwości produktu. Uprawą winorośli zajęto się w Azji Mniejszej, a następnie w basenie Morza Śródziemnego, podczas podbojów Greków i przede wszystkim Rzymian poszerzono obszar nasadzeń o nowe krainy. 

Khvanchkara 

Wino Chwanczkara (Khvanchkara) z doliny rzeki Rioni, półsłodkie czerwone wino z lokalnych szczepów aleksandruli (alexandrouli) i mużuretuli (mujuretuli).

Wino czerwone półsłodkie z odmian aleksandrouli i mujuretuli, wytwarzane w strefie obejmującej około 30 miejscowości w okolicach Chwanczkary i Ambrolauri, w górnym odcinku doliny Rioni, obejmującej winnice o powierzchni 900 ha, usytuowane na wysokości 450–750 m n.p.m. Zawartość alkoholu 10,5–12,0%, cukier do 30–50 g/l, kwasowość 5,0–7,0 g/l. Dozwolona wydajność plonu 6–6,5 t/ha dla aleksandrouli, 6–8 t/ha dla mujuretuli. 


Po południu nasz nieoceniony przewodnik zabrał nas do swojego kuzyna, byłego szefa kuchni na degustację wina i potraw gruzińskich. A jaka to była egustacja nasz przewodnik został tamadą, czyli takim wodzirejem ktory kieruje posiłkiem czyli suprą.


chaczapuri i pelamushi



sery imerytyńskie - podpuszkowe


Gomi z kaszki kukurydzianej na ciepło z serem - sulguni


pierozki chinkali i kebaby

i jeszcze były desery i dużo winnych barwnych toastów i opowieści. Toastów powinniśmy się uczyć od Gruzinów.

poprzednia część tutaj

Ika


You Might Also Like

0 komentarze

Popularne artykuły

'

Wizytówka Facebooka

Flickr Images