Azja
Gruzja
Gruzja 06/2014
Opowieści Iki
Gruzja 06/2014 - część 2
22:59
region
Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia
რაჭა-ლეჩხუმისა და ქვემო სვანეთის მხარე
przepiękny region północno-zachodniej Gruzji, ze stolicą w Ambrolauri. Tutaj uprawia się przede wszystkim winorośle oraz , zboże i kukurydzę, także hoduje sie bydło. Prowincje Cageri i Ambrolauri znane są z uprawy winorośla i produkcji wina: Chwanczkara, Aleksandreuli, Odżaleszi i Tetra. Z 600 gatunków win gruzińskich aż 300 pochodzi z regionu
Dzień 2
Shaori, malownicze jezioro położone na drodze pomiędzy Tkibuli a Ambrorauri.
Nikorcminda ნიკორწმინდის ტაძარი obok jeziora Szaori.
Pięciokapsydowa, kopułowa cerkiew Nikorcminda w Raczy została wybudowana w latach 1010 - 1014 za życia króla Bograta III. Całość budynku wieńczy kopuła wsparta na 6 podporach.
Fasada jest zdobiona ornamentami i wielofigurowymi płaskorzeźbami przedstawiającymi świętych oraz prawdziwe i mityczne zwierzęta, których elementy przetrwały do dzis
Cerkiew odnowiono w 1634 roku i zachowane w środku freski pochodzą z tego okresu.
Barakoni ბარაკონი - cerkiew w zachodnim regionie Racza Leczchumi i Dolnej Swantelii, położona obok miasta Ambrolauri, oddana do użytku w 1753 roku.
Gruzja jest jednym z najstarszych europejskich krajów winiarskim.
Winorośl pochodzi prawdopodobnie z obszaru Kaukazu, gdzie krzewy winne oplatały drzewa. Naturalne występowanie licznych gatunków drożdży na skórkach owoców sprzyjało odkryciu procesu fermentacji winogron i właściwości produktu. Uprawą winorośli zajęto się w Azji Mniejszej, a następnie w basenie Morza Śródziemnego, podczas podbojów Greków i przede wszystkim Rzymian poszerzono obszar nasadzeń o nowe krainy.
Khvanchkara
Wino Chwanczkara (Khvanchkara) z doliny rzeki Rioni, półsłodkie czerwone wino z lokalnych szczepów aleksandruli (alexandrouli) i mużuretuli (mujuretuli).
Wino czerwone półsłodkie z odmian aleksandrouli i mujuretuli, wytwarzane w strefie obejmującej około 30 miejscowości w okolicach Chwanczkary i Ambrolauri, w górnym odcinku doliny Rioni, obejmującej winnice o powierzchni 900 ha, usytuowane na wysokości 450–750 m n.p.m. Zawartość alkoholu 10,5–12,0%, cukier do 30–50 g/l, kwasowość 5,0–7,0 g/l. Dozwolona wydajność plonu 6–6,5 t/ha dla aleksandrouli, 6–8 t/ha dla mujuretuli.
chaczapuri i pelamushi
sery imerytyńskie - podpuszkowe
Gomi z kaszki kukurydzianej na ciepło z serem - sulguni
pierozki chinkali i kebaby
i jeszcze były desery i dużo winnych barwnych toastów i opowieści. Toastów powinniśmy się uczyć od Gruzinów.
poprzednia część tutaj
Ika
0 komentarze