Europa
Kuchnia z podróży
Midsommar
Szwecja
Zwyczaje ze świata
Dania ze Szwecji specjalne na Midsommar
11:10
Przepis na tort kanapkowy, przysłany przez Anię ze Szwecji:
Ansjovismoussetårta
200g ciemnego pieczywa wymieszanego ze stopioną margaryną (75 gram), chleb porwać i wymieszać z margaryną.
200g ciemnego pieczywa wymieszanego ze stopioną margaryną (75 gram), chleb porwać i wymieszać z margaryną.
Ułożyć na dnie tortownicy.
Następnie zrobić masę z poniższych produktów:1,5 dl śmietany ubitej
1,5 dl jakiegoś serka naturalnego homogenizowanego
2 łyżki szczypiorku
1 por pokrojony w plastry
1 dl śledzia
6 płatów anchovis (anchois) pokrojonych
1 dl jabłka
sól i pieprz
na wierzchu udekorowa- anchovis (anchois)
- 4 ugotowanymi jajkami
- rucolą
- sokiem z cytryny
1,5 dl jakiegoś serka naturalnego homogenizowanego
2 łyżki szczypiorku
1 por pokrojony w plastry
1 dl śledzia
6 płatów anchovis (anchois) pokrojonych
1 dl jabłka
sól i pieprz
na wierzchu udekorowa- anchovis (anchois)
- 4 ugotowanymi jajkami
- rucolą
- sokiem z cytryny
Jeszcze jeden fajny przepis przywieziony ze Szwecji:
Minispenatpajer med fetaost (babeczki szpinakowe z serem feta)
Sprawdziłam go też w Polsce na naszych rodzimych produktach
Farsz nr 1
1serek feta
1 jogurt bałkański
żółtko
gałka muszkatołowa
pieprz
-powyższe składniki razem wymieszać, na jednolitą masę
Farsz nr 2
na patelni usmażyć
ząbek czosnku
jedną cebulę
na koniec dodać 300 g szpinaku w liściach
-foremki na babeczki wyłożyć ciastem francuskim
na dół położyć farsz nr 2 na wierzch farsz nr 1
Jak się zrobią lekko brązowe na wierzchu są gotowe
smaczne są i na ciepło i na zimno !!!
1 komentarze
o dziwo ciastka ze śledziem smakowały wybornie :-)
OdpowiedzUsuń