Kuchnia Nowego Orleanu - Chicken Fricassee

Po podróży po USA, opisanej tutaj , dostałam w prezencie od jednej uczestniczki, książkę kucharską potraw z Nowego Orleanu. Poniższy prz...



Po podróży po USA, opisanej tutaj, dostałam w prezencie od jednej uczestniczki, książkę kucharską potraw z Nowego Orleanu. Poniższy przepis jest właśnie z tej książki.



Chicken Fricassee

Składniki:

1 kurczak pokrojony w kawałki
2/3 cup - filiżanki ok 87 gram mąki , dodać pieprz sól
1/3 cup – filiżanki  ok 75 ml oleju
¼ cup – filżanki  ok 56 gram margaryny
2 posiekane cebule
2 sztuki selera naciowego
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 ¾ cubs – filiżanki , pół litra rosołu lub wody
1 listek laurowy
½ łyżeczki do herbaty tymianku
Do smaku
Pieprz cayenne
Sól, pieprz czarny
2 dymki posiekane

2 łyżeczki do herbaty posiekanej zielonej pietruszki posiekanej

1.Obtoczyć kawałki kurczaka w mące i smażyć powoli w oleju na złocisty kolor. Odłożyć kurczaka na bok.



2. Zostawić na patelni tylko około 1 łyżki stołowej oleju, dodać margarynę i około 1/3 filiżanki mąki, gotować powoli mieszając aż uzyska się kolor jasnego brązu


3. Dodać cebulę i seler naciowy, czosnek, listek laurowy, tymianek – gotować aż wszystko zmięknie – około 5 minut.


4. Dodać rosół lub wodę i od czasu do czasu mieszać.

5.Dodać usmażony wcześniej kawałki kurczaka, przykryć i dusić na wolnym ogniu aż kurczak zrobi się miękki – około 30 minut.
6. Dodać natki pietruszki, dymki i usunąć listek laurowy. Gotować jeszcze 5 minut.

Sos pikantny do kurczaka:
Sos pomidorowy z zielonym pieprzem i pieprzem cayenne

Można podawać z ryżem.

Ja używałam do doprawienia przyprawy, którą dostałam razem z ksiązką. Jest to mieszanka soli, papryki, czarnego piprzu, chili i  czosnku



Ika Tatur

You Might Also Like

0 komentarze

Popularne artykuły

'

Wizytówka Facebooka

Flickr Images