Ameryka Północna
Kuchnia z podróży
USA
Kuchnia Nowego Orleanu - Chicken Fricassee
14:02Po podróży po USA, opisanej tutaj, dostałam w prezencie od jednej uczestniczki, książkę kucharską potraw z Nowego Orleanu. Poniższy przepis jest właśnie z tej książki.
Chicken Fricassee
Składniki:
1 kurczak
pokrojony w kawałki
2/3 cup -
filiżanki ok 87 gram mąki , dodać pieprz sól
1/3 cup –
filiżanki ok 75 ml oleju
¼ cup – filżanki ok 56 gram margaryny
2 posiekane
cebule
2 sztuki selera
naciowego
1 rozgnieciony
ząbek czosnku
2 ¾ cubs –
filiżanki , pół litra rosołu lub wody
1 listek laurowy
½ łyżeczki do
herbaty tymianku
Do smaku
Pieprz cayenne
Sól, pieprz
czarny
2 dymki posiekane
2 łyżeczki do
herbaty posiekanej zielonej pietruszki posiekanej
1.Obtoczyć kawałki
kurczaka w mące i smażyć powoli w oleju na złocisty kolor. Odłożyć kurczaka na
bok.
2. Zostawić
na patelni tylko około 1 łyżki stołowej oleju, dodać margarynę i około 1/3
filiżanki mąki, gotować powoli mieszając aż uzyska się kolor jasnego brązu
3. Dodać
cebulę i seler naciowy, czosnek, listek laurowy, tymianek – gotować aż wszystko
zmięknie – około 5 minut.
4. Dodać rosół lub
wodę i od czasu do czasu mieszać.
Sos pikantny do
kurczaka:
Sos pomidorowy z
zielonym pieprzem i pieprzem cayenne
Można podawać z
ryżem.
Ja używałam do doprawienia przyprawy, którą dostałam razem z ksiązką. Jest to mieszanka soli, papryki, czarnego piprzu, chili i czosnku
Ika Tatur
0 komentarze